Julemøde i Snurretoppen d. 8. december kl. 19.00

Det er atter blevet jul og i år vil Julearrangementet være helt i Snurretoppen ånd. Vi skal spise æbleskiver og godter. Vi skal spille banko med gaver (uindpakkede). Vi skal synge og ikke mindst kåre vores ynglingsjulebog.

Derfor find jeres yndligesjulebog frem, så den kommer med til mødet, hvor vi vil kåre den der får flest stemmer.

Lad det blive super gevinster denne gang. Vi vil glæde os til at se Jer spurte op til flygelet for at hente den bedste gave. Rigtig god spilleglæde.

SNURRETOPPEN – Auktion 10. nov. 2022

Der var travlhed, både ved bordet, hvor auktionsgenstandene blev lagt ud i nummerrækkefølge, ved auktionariusbordet med klargøring af sedler og indsamling af køb, og i køkkenet, hvor der skulle laves kaffe og smørrebrød. Der var 22 medlemmer i alt. Anne auktionarius, Trine holdt styr på aftenens fortjeneste, Anne B. og Lene D. var hentere, Lene P. indkasserer, Lene Darlie kaffen og Tina ved baren og referat. Olaf indledte med at gøre opmærksom på at der til julemødet vil blive valgt en favorit blandt vores yndlings-julebøger. Husk også gave uindpakket til bankospillet.
Som sædvanlig gik det lidt trægt i begyndelsen, selv rigtig gode lot, fandt knapt en køber. Fint Brio og Fischer Price baby-legetøj gik for kun 25 kr. To små kurvestole gik for 60kr. Søde gamle dukkehusmøbler gik ud. Sød metalvægt til købmandsforretning for kun 65kr. gik ud. Yndig kurv med nipsenåle, for kr. 200 gik ud. Gode gamle eventyrhæfter og Anders And, tegningerne og historierne i de gamle blade er som bekendt bedre end de nye, gik ud. Kønne Heubach/Köppelsdorf dukker til ca. 200kr. gik ud.
Så kom der mere gang i den, hvor lottene blev budt op. En flot detaljeret mindre træborg gik for 150kr. Påklædningsdukker gik for 300kr. Gravhundekort for 40kr. Spændende æske med gamle metalfigurer gik for 155kr. Clevin Legebog for 40kr. Smukke gamle lykønskningskort 80kr. Glansbilledalbum 140kr. Fletstol med sød dukke gik for 125kr. Søde dukkesko, hvor nogle gik ud og andre fik hammerslag. Lille Armand Marseille dukke med yndig kjole og sko, 20 cm, gik for 150kr. Stofdyr, der boede i træstub gik for 75kr. En køn større dukkevugge i træ gik for 100kr. Meget charmerende dukkekosteskab med bl.a. metalspand gik for75kr. Lego-System byggeplade med selveste Kjeld Kirk som dreng gik for kun 200kr. Mange gode bøger gik for omkring 50kr. To hvide yndige batist kjoler gik for 125kr. Meget flot julehus med indhold og dør gik for 475kr. Briohund og brandbil gik for 200kr. Gammel æske med nisser og gammelt smukt julepynt gik for 180kr. Der var ikke interesse for modelbiler. 32 bondegårdsdyr gik for 75kr. Kinesisk tedåse 50 kr.
Herefter kom vi til donationerne. Her går det det altid livligt for sig, idet køberne selv sætter prisen. Bamse med godnatsang ved at trække i en snor 30kr. En flot Harlekinfigur 20kr. Strygebræt og strygejern 25kr. Der var rift om julekrybbe af porcelæn, gik for 25kr. Rød kuffert 10kr.

Finsk dukke i nationaltøj 10kr. Heubach-dukke 60kr. Brevpapir 10kr. Den kendte Jumeau bog for kun 30kr. Nogle dejlige gamle familiefotos gik for 40kr. Bøger med julepynt, juleklip-, hjertebog, for hver kun 5 kr.
Det var en livlig aften hvor mange bød over hinanden og mange købere gik hjem med en god ting ud af de 70 numre. Omsætningen var rimelig i forhold til antal fremmødte. 10% af salget går til klubben.
En hyggelig, festlig og spændende aften, som vi ikke kan undvære. Det var Mortens aften, man kan håbe at flere møder frem næste år.

Lidt billeder fra auktionen


Tina

SNURRETOPPEN – 13. oktober 2022 – Dukkens Rejsekuffert v. Anne Friis.

Anne havde pakket sin store taske ud og fyldt bordet op foran sig med virkelig sødt og sjældent tilbehør til dukker.
Der var nogle få fine dukker, de fineste kjoler med tilhørende yndigt undertøj. Dukketøjet er en betydningsfuld del af dukkens værdi og det første man gør, når man har erhvervet en dukke, er at se om den og tøjet hører sammen fra samme periode, ellers må man lede i sine skuffer og finde det tidssvarende dukketøj frem. Det er en stor hjælp at bruge påklædningsdukker som stilindikator. Sko og paryk er det næste som skal passe til helheden. Anne havde som illustration taget en køn dukke med, som hun havde haft held til at omskabe til en original dukke fra inderst til yderst. Et godt tip er, at har en dukke kun en kedelig kjole, så kan et sødt forklæde gøre en stor forskel.
To små gamle egetræskister med håndsmedede hanke og beslag egner sig til at opbevare dukkernes tilbehør. Lige fra adskillige kjoler, undertøj, nattøj, sko, muffediser, vifter, endda en lille bog af H.C Andersens ”Historien om en moder”. Uundværligt var også et korset til at snøre livet ind til en hvepsetalje. Der var ofte lagt stor omhu i at gøre dem pyntelige. Der fandtes også kviltede underskørter og under det en ”uldklokke”, når kulden bed. Nathuer og kyser fandtes i de fineste blonder.

Den skønne rejsekuffert.


Det er nemmest at finde tilbehør til dukker i størrelsen 25-30 cm. Anne havde medbragt et servantesæt i malet blik, møbler, tasker og hatte til den størrelse. Sko er et helt kapitel for sig. Der var detaljerede håndsyede støvler med formede hæle, pariserringe til snørebånd, samt herresko med randsyede såler, formentlig brugt som udstillingsgenstande i et skomagervindue.
En kær ting var en skiveboks med låg indeholdende blækhus, penne og kalender. Desuden en toiletboks med yndig børste, pudderæske i celluloid, ca. 1870 og parfyme flacon. Smykkeskrin med nål af Alexandra og Edward.
Anne fremviste 2 pegwood dukker (porcelænsarme og ben på en trækrop) med yndige chinahoveder, bøjelige led og flade røde sko. Vi så dejlige fotos af Kgl. Porcelæns dukker. Mærket sidder indvendigt på skjoldet med en prik foran de 3 bølger.

Kuffert og tilbehør.

Birgit havde en kuffert med det Østtyske Fluggesellschaft ”Interflug”-mærkat klistret på forsiden. Indersiden af kufferten afslørede en hel dukkegarderobe med skab, skuffer og tøj. Dukken var en Käthe Kruse type med træhoved. Sikkert fra en lille piges kuffert, som hun havde med sig fra ”afhopning” fra Østtyskland i 60-erne.

Anne Friis

Ina havde en flot æske med en lille herredukke med omhyggeligt håndsyet garderobe som hun selv havde forarbejdet til mindste detalje.
Lene Darlie havde taget udvalgte Barbiedukker med. Lene har nøjagtig styr på hvilke Barbiedukker, fra hvilken årgang, der har hvilket tøj på. En anden skatkiste indeholdt det yndigste ældre dukketøj til små dukker, hver kjole i sin cellofanpose, så man rigtig kunne beskue strikkemønstrene og hulsømme. En god ide til efterfølgelse.
En inspirerende aften og tak til Anne og til medlemmer som supplerer med klenodier og viden om aftenens emne.


Tina

SNURRETOPPEN – 8. september 2022 –
Medlemmernes egen aften.

De 16 medlemmer havde i sommerens løb været på loppemarkeder eller museer og havde gjort gode fund. Også gode genstande på salgsbordene.
Mens Olaf bød velkommen til Lene D.s gode ostebrød og kaffe, fik vi en oversigt over sæsonens emner samt fortsættelse af beretningen om den gamle kendte legetøjsforretning Thorngreen. Den havde ligget på Vimmelskaftet i København og det havde været en imponerende forretning med 4 etager. Hver etage indeholdt sit emne. Dukker, tog, biler, spil osv. fra hele Europa. Der var blevet udgivet en spændende bog om firmaets begyndelse fra 1831 til 1969. Desværre er der ikke meget salg i bøger om gammelt legetøj.
Herefter fortalte Merete om nogle fine tunneler hun havde fundet til udbygning af sin mini-togbane. Et tip var at man kan blødgøre æggebakker og forme og male dem til landskab. Allan havde på nettet spottet to kønne dukker, som en bondemand havde til salg. Den ene en perfekt Kästner 257 med flirty eyes, kaldet ”Jean” i USA, var ualmindelig køn. Blot skulle en af klubbens eksperter lige sørge for en standsmæssig kjole til den.
Da Museet i Skuldelev lukkede, var det muligt at købes nogle klenodier. Anne havde da også fundet en helt original klædt dukke med skønne støvler. Desuden havde Anne erhvervet et lot fra Ladenburg Auktion med dejlige sjældne påklædningsdukker, bl.a. med Kaiser Wilhelms brors familie. Der var en skolestue, hvor der var slidser til børnene, som kunne sættes ved pultene.

Bodil havde fundet 2 skønne gravhunde i jern 5cm, utrolig livagtige og dekorative i deres udformning og en rød Brio/Lego hund af træ på hjul. Desuden en negerdukke 12cm, Kling med et yndigt ansigt som svarede til en mindre 7cm, som Bodil havde i forvejen. Altid skønt når man kan få klenodierne til at klæde hinanden. Birgit havde været på loppetorve og fundet sjældenheder. Et Lego strygejern i træ, en Steiff ”Moritz” som kunne bevæge sig når man trak i dræsinen (25cm) og lille hvid bamse. Der var en kær bordklokke af sølv, lille håndspejl, billedramme og en urtestøder. En sød kuffert (12cm) med skilt på forsiden ”Skovgaard” viste sig at være et sy-etui, foret med rødt quiltet stof. Desuden en kalender fra 1850 med fint forarbejdet forside og en nålebeholder med præget omslag. Birgits søn havde fundet en yndig Googli-dukke med grønne støvler, blot var armene ikke den rigtige størrelse.
Trine, som samler til forretninger, havde på lokale loppetorv fundet en lille arkiv-mappe til ”Ordrer”. En fin bog i læder og en mini-lommekniv. Desuden en ældre samling flot farvede japanske ”kvækkere” i metal, en hare til at trække op fra US Zone. Trine har glædet sit barnebarn ved at købe en stor pose med Barbie-dukker samt Ken med tøj fra forskellige årgange. Eksperten Lene D. kunne fortælle, hvad der var ægte og hvad der var fra andre kilder. Der havde været alt muligt tilbehør, bl.a. kikkert og fotoapparat.
Olaf kunne berette om museer i Tyskland ved Göppingen tæt ved Stuttgart, et overdådigt Märklin Museum, bygget op ad fabrikken. Der var lige fra tog, flyvemaskiner, komfurer, løbehjul. Desuden er der et Museum i Soltau syd for Hamburg som er værd at se. Ved Bodensee eksisterer der et morsomt hotel Bärenhotel, hvor alt relaterede til bamser.
Lene P. havde besøgt Maribo Miniby og fået fat i søde mursten. På Ærø solgte de sten, som var smukt bemalet som nisser. I Regensburg var et fund en mini-adventskrans. Lene D. havde fundet flotte halvdukker i Skuldelev Museum. Nu kan Kai Bojesens aber fås i mørkt træ, Lene havde købt den helt lille og den almindelige str. Lene B. havde i Odense fundet morsomme og søde figurer af Heubach-agtige figurer med yndige ansigter, en særlig sød i fletkurv. Tina havde for 5 kr. erhvervet en hjerteformet Venezia souvenir af små glassplitter samt et armbånd i smukke farver. Desuden ved Thorvaldsens Museums loppetorv sød pung broderet i petit point med firkløvere, gris og elefant, formodentlig fra Wien. Aftenen var hyggelig med gode fortællinger.

Tina

Torsdag d. 8 september kl. 19.00 – begynder som i de fleste år, med Medlemmernes egen aften

Efter en forhåbentlig fin sommer, glæder vi os i bestyrelsen, til vi igen kan mødes i Helleruplund Menighedshus.
Vi bryder ikke vores tradition med at starte med medlemmernes egen aften
Alle historie, gode, sjove og alvorlige er velkomne.
Ferieminder med små souvenirs, er noget vi ikke har hørt om før, så vi håber at se mange mærkelige genstande
.

Billedet er fundet på Pinterest.

SNURRETOPPEN – 14.juni 2022 – ”Hvad samler vi også på”.

De 17 medlemmer havde rigtig været i skabe og skuffer efter deres spændende samlinger. Trine bød velkommen og efter kaffen blev der forklaret og fortalt.

Merete fortalte om Märklins Mini.club tog, som hun havde erhvervet i nabolaget til en fordelagtig pris. Foruden det meget søde lokomotiv, var der de kønne små vogne, Carlsbergvognen og ladvognen, som kunne suppleres med julevogne med aftegning af julemandens kane. Jernbaneforstanderens nål i blusen manglede heller ikke. Rie havde en sød samling af saltkar og en fin samling Cloissoné, lige fra små æsker til vaser, desuden gamle smukt indbundne bøger med guldtryk af engle eller eventyrfigurer som pryd på forsiden. Fine at have stående i række på en hylde. Nina havde taget en af sine 25 Citroên CV 4 biler med. Den var lysegul og det blev pointeret at den havde runde lygter. Senere var lygterne firkantede. Desuden dekorative dromedarer og kameler af mærket Reisler.

Ries samling af Cloissoné,

Birgit havde en samling af de dejligste små porcelæns- og glas-parfumeflasker. Et hovedvandsæg, en leddelt fisk med røde sten som øjne. Duftesvamp i det ene rum, og hvis man hev i torskens hage, var der endnu et rum til en mønt. Der var blomsterbemalede kgl. porcelæn 8-kantede flasker, farvede glasflasker med metallåg, to små særlig yndige flade porcelænsflasker med hund og abe med et glas i hånden. En lille hjerteformet bisquitflaske med hank. Nogle var endda til at hænge om halsen som et smykke.

Annes smykker med Marcasit-sten

Foran Anne blinkede smykker med Marcasit-sten (en halvædelsten) som diamanter på en fløjlspude. De var flotte og iøjnefaldende, en papegøje og søstjerne med emalje var spændende. De var populære i 1920-40-ernes Art Deco tid. De kan stadig opspores i Sverige og England. Desuden havde Anne en glassamling af vaser, glas på stilk og kander i kønne farver, som tilbehør til dukkehuse.

Birthes hattenåle

Birthe har samlet på hattenåle siden det pludselig havde vist sig, at det var hendes venindes mor, som gik og promenerede med de store hatte. De blev holdt forsvarligt fast på håret af meget lange hattenåle. Anne kunne supplere at hattenåle-lignende pile i sølv, ca. 12cm, hvor spidsen af nålen kunne låses med en lille låseskrue var til at holde en knold i nakken på plads. Bodils samling af snemænd, som var af træ, pap eller vat var festlige. Man har vel lov til at være i Julens tegn hele året.

Bodils snemænd.

Lene P. havde som gave fået et yndigt armbånd fra Italien med led af millimetersmå brogede glassplitter som sættes i mønster som blomsterdekorationer. Nogle af disse er helt enestående brocher, ofte formede som en citar eller buket. En særlig nål var af Peterspladsen fra Rom. Desuden havde Lene en samling mini-lommeknive. Rosenkranse er kønne, især hvis man køber dem af nogle katolske nonner helt ovre fra den østlige del af Tyrkiet.
Tina havde på auktion erhvervet et sølv servicesæt med tilhørende bakke i dukkehusstørrelse. Flere teskeer med bl.a. figur af Napoleon. Desuden små dåser i sølv eller metal. Lene B. havde samlet en del rav ved kysten af sit sommerhus, men det var lykkedes hendes mand at finde en stor klump. Den var blevet slebet som en flot engel af en kunstner og Lene havde fået den som gave. Tre rav-agern var meget dekorative.

Lenes ravfigurer.

Trine havde været på Møn og fundet en stor flot oval flad æske med 20-er pige. Formodentlig en chokoladeæske og fransk, da der lå en fransk jernbanebillet inden i den. Der var søde svenske julekort og bordkort samt foldeud nisser med halmbukke. Nogle gamle, nye kan købes i den svenske kirkes årlige julebasar. Et kort med Beatles med skoleskema på bagsiden, var morsomt.
Det blev en lærerig aften – man kunne knapt nå at studere alle de spændende genstande.


Tina