Torsdag d. 8 september kl. 19.00 – begynder som i de fleste år, med Medlemmernes egen aften

Efter en forhåbentlig fin sommer, glæder vi os i bestyrelsen, til vi igen kan mødes i Helleruplund Menighedshus.
Vi bryder ikke vores tradition med at starte med medlemmernes egen aften
Alle historie, gode, sjove og alvorlige er velkomne.
Ferieminder med små souvenirs, er noget vi ikke har hørt om før, så vi håber at se mange mærkelige genstande
.

Billedet er fundet på Pinterest.

SNURRETOPPEN – 14.juni 2022 – ”Hvad samler vi også på”.

De 17 medlemmer havde rigtig været i skabe og skuffer efter deres spændende samlinger. Trine bød velkommen og efter kaffen blev der forklaret og fortalt.

Merete fortalte om Märklins Mini.club tog, som hun havde erhvervet i nabolaget til en fordelagtig pris. Foruden det meget søde lokomotiv, var der de kønne små vogne, Carlsbergvognen og ladvognen, som kunne suppleres med julevogne med aftegning af julemandens kane. Jernbaneforstanderens nål i blusen manglede heller ikke. Rie havde en sød samling af saltkar og en fin samling Cloissoné, lige fra små æsker til vaser, desuden gamle smukt indbundne bøger med guldtryk af engle eller eventyrfigurer som pryd på forsiden. Fine at have stående i række på en hylde. Nina havde taget en af sine 25 Citroên CV 4 biler med. Den var lysegul og det blev pointeret at den havde runde lygter. Senere var lygterne firkantede. Desuden dekorative dromedarer og kameler af mærket Reisler.

Ries samling af Cloissoné,

Birgit havde en samling af de dejligste små porcelæns- og glas-parfumeflasker. Et hovedvandsæg, en leddelt fisk med røde sten som øjne. Duftesvamp i det ene rum, og hvis man hev i torskens hage, var der endnu et rum til en mønt. Der var blomsterbemalede kgl. porcelæn 8-kantede flasker, farvede glasflasker med metallåg, to små særlig yndige flade porcelænsflasker med hund og abe med et glas i hånden. En lille hjerteformet bisquitflaske med hank. Nogle var endda til at hænge om halsen som et smykke.

Annes smykker med Marcasit-sten

Foran Anne blinkede smykker med Marcasit-sten (en halvædelsten) som diamanter på en fløjlspude. De var flotte og iøjnefaldende, en papegøje og søstjerne med emalje var spændende. De var populære i 1920-40-ernes Art Deco tid. De kan stadig opspores i Sverige og England. Desuden havde Anne en glassamling af vaser, glas på stilk og kander i kønne farver, som tilbehør til dukkehuse.

Birthes hattenåle

Birthe har samlet på hattenåle siden det pludselig havde vist sig, at det var hendes venindes mor, som gik og promenerede med de store hatte. De blev holdt forsvarligt fast på håret af meget lange hattenåle. Anne kunne supplere at hattenåle-lignende pile i sølv, ca. 12cm, hvor spidsen af nålen kunne låses med en lille låseskrue var til at holde en knold i nakken på plads. Bodils samling af snemænd, som var af træ, pap eller vat var festlige. Man har vel lov til at være i Julens tegn hele året.

Bodils snemænd.

Lene P. havde som gave fået et yndigt armbånd fra Italien med led af millimetersmå brogede glassplitter som sættes i mønster som blomsterdekorationer. Nogle af disse er helt enestående brocher, ofte formede som en citar eller buket. En særlig nål var af Peterspladsen fra Rom. Desuden havde Lene en samling mini-lommeknive. Rosenkranse er kønne, især hvis man køber dem af nogle katolske nonner helt ovre fra den østlige del af Tyrkiet.
Tina havde på auktion erhvervet et sølv servicesæt med tilhørende bakke i dukkehusstørrelse. Flere teskeer med bl.a. figur af Napoleon. Desuden små dåser i sølv eller metal. Lene B. havde samlet en del rav ved kysten af sit sommerhus, men det var lykkedes hendes mand at finde en stor klump. Den var blevet slebet som en flot engel af en kunstner og Lene havde fået den som gave. Tre rav-agern var meget dekorative.

Lenes ravfigurer.

Trine havde været på Møn og fundet en stor flot oval flad æske med 20-er pige. Formodentlig en chokoladeæske og fransk, da der lå en fransk jernbanebillet inden i den. Der var søde svenske julekort og bordkort samt foldeud nisser med halmbukke. Nogle gamle, nye kan købes i den svenske kirkes årlige julebasar. Et kort med Beatles med skoleskema på bagsiden, var morsomt.
Det blev en lærerig aften – man kunne knapt nå at studere alle de spændende genstande.


Tina

SNURRETOPPEN – Generalforsamling – Sjove figurer – 13.maj.2022

Der var mødt 18 op til den årlige generalforsamling. Merete bød velkommen og Allan blev valgt til dirigent. Merete nævnte sæsonen 2021/2022s emner i bestyrelsens beretning. September: Kirsten Lindberg fortalte om sin skønne samling af små notesbøger og kalendere. November: Auktionen gav et lille overskud. December: Julemøde med kun 13 fremmødte, men blev en hyggelig aften, hvor traditionerne blev fulgt, og med fortælling om engle. Januar: Aflyst. Februar: Klenodier fra gemmerne med glansbilleder, invitations kort. Marts: Legetøjsbutikker, fascinationen af dem, samt beliggenhed og indretning v. Olaf. April: Halvdukker, et meget spændende emne v. Anne Friis.
Regnskabet blev gransket. Indtægter 14.512kr i år saml. med 10.735kr. sidste år. Udgifter 19.232kr. saml. med sidste år 8.333kr. Forskellen skyldes at meget var aflyst sidste år p.gr. af Corona. Udgiften til lokaler 7.500kr. bliver efter Lenes nye aftale med kirken nedsat betydeligt til 500kr. for hele lokalet pr. aften. Porto er stadig et højt beløb 5.393kr. Underskud mlm. Indtægter 14.512kr. og udgifter 19.232kr. er -4.720kr. Klubben har 25.612kr. aktiver i alt.
Der var flere indkomne forslag. Der blev enstemmigt vedtaget ikke at kræve 10kr. for kaffe og kage, men der holdes fast i at gæster betaler 30kr.
Allan spurgte om møderne kunne holdes om eftermiddagen for at undgå at køre langt i mørke. Desværre kan det ikke lade sig gøre da kirkearbejde ligger om eftermiddagen. Møderne starter fortsat kl. 19.00.

Valg: Merete ønskede at stoppe som formand. Olaf Hermansen overtog gerne, foreløbig for et år. Det blev klappende vedtaget. Trine, kasserer, genvalgt. Lene P., redaktør, genvalgt. Lene D. P., suppleant, genvalgt. Allan, revisorsuppleant, genvalgt. Merete modtog gave som tak for arbejdet fra bestyrelsen.
Merete havde modtaget mail fra Birgitte Glob, som bad hende orientere om hendes facebook- side ”Tosset med Christel” og en nystartet gruppe om Påklædningsdukker, deres tegnere og historie. Birgitte har skrevet bøger om emnet. e-mail adresse er: birgitte.glob@gmail.com

Af ønsker om emner til mødeaftenerne fremkom følgende: Birgit foreslog ”Miniature forretninger”, som der straks var stor tilslutning til. og Rie foreslog emnet ”Snehvide”, hvortil hun havde en stor samling, bl.a. Disney. Tina foreslog ”julebøger” til julemødet. Lene Darlie foreslog ”Mekanisk legetøj” der kunne trækkes op. Trine foreslog ”Papirvarer”: menukort, bordkort, telegrammer, invitationer. –

Hermed var generalforsamlingen slut og vi gik over til ”finurlige figurer”.
Der ikke manglede fantasi i gamle dage, kunne man se af de mange sjove og kønne bisquit- og fajancefigurer: støvlepudsende drenge med skosværte overalt, dreng på potte der kunne rasle, (arvet fra bedsteforældre), yndigt udførte trinkets (porcelænsdåser) med løve, børn med hunde, kvinde med kurv som låg. Allan havde humoristiske æggebægre, lige fra Disney figurer, Bonzo-æggebæger, Skipper Skræk bæger. Desuden en hyggelig træmand af Thomas Dam, skaberen af Troldene fra Gjøl. Bodil 11 negerdukke-nipsenåle. Trine havde spændende robot og Star Wars figur med lys gennem øjnene samt mini-figur af Turtle. Torben havde skønne godt udførte engelske tykmavede figurer i familie med Toby kander. Ikke så mærkeligt at de morsomme og søde figurer kunne gøre en til samler. – En god aften, ovenikøbet med varme hveder. –

Tina

Datoerne for Snurretoppens møder
efterår 2022 og forår 2023

Torsdag d. 08-09-2022. Medlemmernes egen aften


Torsdag d. 13-10-2022. Anne om dukkens rejsekuffert


Torsdag d. 10-11-2022. Auktion


Torsdag d. 08-12-2022. Julemøde med julebøger


Torsdag d. 12-01-2023 . Skibe (flaskeskibe – skibe af træ mm)


Torsdag d. 09-02-2023. Bjørn Nylander om Hansa legetøj


Torsdag d. 09-03-2023. Kirsten Lindberg


Torsdag d. 13-04-2023. Åbent


Torsdag d. 11-05-2023. Generalforsamling

Invitation


Som mange sikkert ved, er Skuldelev Dukkemuseum lukket og arvingerne sælger ud af samlingen,. Der er dukker, dukkehuse, legetøj og meget mere.

Dukkedrømmes læsere og Legetøjsforeningen Snurretoppens medlemmer, er i den anledning inviteret på besøg mandag d. 4. juli kl 14 -16.

Skuldelev Dukkemuseum

Fasanvej 5. 4050 Skibby

På nedenstående billeder, ses lidt af samlingen.

Torsdag d. 12. maj kl. 19.00 generalforsamling og Sjove figurer (materiale underordnet)

Indkaldelse til generalforsamling

Dagsorden:

Valg af dirigent
Bestyrelsens beretning
Regnskab
Indkomne forslag

Valg
Eventuelt

Bestyrelsen + revisor og revisorsup. består af følgende:

Merete Grosham Formand (ikke på valg)
Trine Nylander Kasserer (på valg)
Tina Baunsgaard Sekretær (ikke på valg)
Lene Priem Pedersen: Redaktør (på valg)
Anne Friis: Bestyrelsessmed. (ikke på valg)
Lene Byfogde Webmaster (ikke på valg)
Lene Darlie Pedersen Suppleant (på valg)
Britta Kristiansen: Revisor (ikke på valg)
Allan Jaris: Revisorsup. (på valg)

Mød op til generalforsamlingen og giv jeres mening til kende, om stort og småt. Det er også her I kan komme med gode forslag til emner m.m.


SNURRETOPPEN – Halvdukker v. Anne Friis – 21.4.22


Vi var 22 nysgerrige medlemmer og vi fik da også indsigt i en ret ukendt genre, nemlig halvdukker.
Anne havde indvilget i at fortælle og selvom hun sagde at emnet ikke var hendes spidskompetence, fik vi virkelig meget nyt at vide. Anne pointerede at halvdukker ikke havde været legetøj, men til fornøjelse for unge piger og damer. Halvdukker er figurer fra taljen og op. Der var en stor variation fra fine damer med modens hatte til kokette børnedukker og klovne, endda en heks, enkelte herrer og kopier af kendte personer. Et par fine ben hørte ofte til.

Anne havde taget interessante bøger med om emnet. bl.a. The Collectors Encyclopedia of Half Dolls og andre spændende bøger, so ste den store variation af halvdukker. Medlemmerne havde taget mange med, bl.a. Kirsten og Ina fra deres store samlinger. De findes fra små ca. 4 cm. til 12 cm, nogle i glaseret porcelæn, nogle i bisquit. Der findes af og til stempler fra firmaer eller et nr. indgraveret, som fortæller hvilket firma der havde produceret dem. Næsten alle dukkefirmaer havde dem i deres program. Et kendt firma var Goebel og Dressel & Kister. Børne halvdukkerne var ofte fra Heubach. Der var stor forskel på hvor omhyggeligt de var malet. En Asta Nielsen figur var særlig interessant. Damedukker med klokkehatte fra 20-erne var populære.

Hullerne (2-4) i taljen på figurerne gjorde at de var egnede til at sy oven på en te-hætte, nålepuder eller blot en flot nederdel med struttende skørter eller som holder til pudderkvaste. Derfor blev de også kaldt Thedukker. De første blev produceret omkring 1900, nogle af de første sjældne af voks, nogle var iklædt tøj, nogle havde tilhørende lige ben, så de faktisk var en fin lille dukke. Bl.a. en køn Jenny Lind dukke med overdel og ben for sig. (Anne kunne desuden fremvise et miniatureportræt af Jenny Lind). Anne havde arvet en fin dukke af sin mormor. Margit Brandt solgte fra Magasin en sød todelt halvdukke, hvor underdelen havde ben af træ.
Nogle helt specielle halvdukker er de fine ”Badedukker” også kaldet nymfer. De var ofte nøgne eller iført en lille net-badedragt, parat til at tage en dukkert. De bliver ofte solgt på Theriault´s auktioner. Vil man på nettet se et stort udvalg af halvdukker kan man på ”theriault.com” søge kataloget med halvdukker fra 2019.

Produktionen af halvdukker stoppede efter 2. Verdenskrig. Mange fabriksejere havde jødisk oprindelse og måtte forlade fabrikkerne.
Det var en overraskelse at der fandtes så stor en variation under betegnelsen halvdukker. De var dekorative og har været både praktiske og kønne som brugsting. Mange tak til Anne for at fortælle os om de meget charmerende halvdukker.


Tina