Mødet i april torsdag d. 11 april 2024, kl. 19.00 Gækkebreve og påsketing

            Kort af en tegner der hed Hall

Gækkebrevene fra børn og børnebørn har altid været en dejlig ting. Tag dem endelig med, samt høns, kyllinger, påskeharer eller påskeæg. Før i tiden blev der også sendt påskekort, selv om det nok ikke var så almindeligt. Nedenstående er et eks. det er godt nok svensk, men sendt til en dansk familie.

         At gække fra Gækkebogen af Ulla Mosegaard                                        

Torsdag d. 9. november kl. 19.00 Årets auktion

Bestyrelsen håber, at mange møder op til vores hyggelige auktion. Husk at invitere alle, med interesse for legetøj, med til auktionen Jo flere deltagere des flere penge tjener foreningen.
 
Entré for alle er 40 kr.  

Eftersyn og indskrivning:     18.00 til 19.00

Sted:                          Helleruplund Menighedshus.
 
Auktionen foregår helt som vi plejer. Der er dog en lille undtagelse, der er i år ikke en bar. Det har nemlig vist sig, i de sidste år, at baren har givet underskud, derfor stiger indgangsprisen til 40 kr  Men vi får selvfølgelig kaffe – brød og kage, som vi plejer .
Tænk hvis vi var så mange, som dette selskab for tyende i 1901

SNURRETOPPEN – Auktion 10. nov. 2022

Der var travlhed, både ved bordet, hvor auktionsgenstandene blev lagt ud i nummerrækkefølge, ved auktionariusbordet med klargøring af sedler og indsamling af køb, og i køkkenet, hvor der skulle laves kaffe og smørrebrød. Der var 22 medlemmer i alt. Anne auktionarius, Trine holdt styr på aftenens fortjeneste, Anne B. og Lene D. var hentere, Lene P. indkasserer, Lene Darlie kaffen og Tina ved baren og referat. Olaf indledte med at gøre opmærksom på at der til julemødet vil blive valgt en favorit blandt vores yndlings-julebøger. Husk også gave uindpakket til bankospillet.
Som sædvanlig gik det lidt trægt i begyndelsen, selv rigtig gode lot, fandt knapt en køber. Fint Brio og Fischer Price baby-legetøj gik for kun 25 kr. To små kurvestole gik for 60kr. Søde gamle dukkehusmøbler gik ud. Sød metalvægt til købmandsforretning for kun 65kr. gik ud. Yndig kurv med nipsenåle, for kr. 200 gik ud. Gode gamle eventyrhæfter og Anders And, tegningerne og historierne i de gamle blade er som bekendt bedre end de nye, gik ud. Kønne Heubach/Köppelsdorf dukker til ca. 200kr. gik ud.
Så kom der mere gang i den, hvor lottene blev budt op. En flot detaljeret mindre træborg gik for 150kr. Påklædningsdukker gik for 300kr. Gravhundekort for 40kr. Spændende æske med gamle metalfigurer gik for 155kr. Clevin Legebog for 40kr. Smukke gamle lykønskningskort 80kr. Glansbilledalbum 140kr. Fletstol med sød dukke gik for 125kr. Søde dukkesko, hvor nogle gik ud og andre fik hammerslag. Lille Armand Marseille dukke med yndig kjole og sko, 20 cm, gik for 150kr. Stofdyr, der boede i træstub gik for 75kr. En køn større dukkevugge i træ gik for 100kr. Meget charmerende dukkekosteskab med bl.a. metalspand gik for75kr. Lego-System byggeplade med selveste Kjeld Kirk som dreng gik for kun 200kr. Mange gode bøger gik for omkring 50kr. To hvide yndige batist kjoler gik for 125kr. Meget flot julehus med indhold og dør gik for 475kr. Briohund og brandbil gik for 200kr. Gammel æske med nisser og gammelt smukt julepynt gik for 180kr. Der var ikke interesse for modelbiler. 32 bondegårdsdyr gik for 75kr. Kinesisk tedåse 50 kr.
Herefter kom vi til donationerne. Her går det det altid livligt for sig, idet køberne selv sætter prisen. Bamse med godnatsang ved at trække i en snor 30kr. En flot Harlekinfigur 20kr. Strygebræt og strygejern 25kr. Der var rift om julekrybbe af porcelæn, gik for 25kr. Rød kuffert 10kr.

Finsk dukke i nationaltøj 10kr. Heubach-dukke 60kr. Brevpapir 10kr. Den kendte Jumeau bog for kun 30kr. Nogle dejlige gamle familiefotos gik for 40kr. Bøger med julepynt, juleklip-, hjertebog, for hver kun 5 kr.
Det var en livlig aften hvor mange bød over hinanden og mange købere gik hjem med en god ting ud af de 70 numre. Omsætningen var rimelig i forhold til antal fremmødte. 10% af salget går til klubben.
En hyggelig, festlig og spændende aften, som vi ikke kan undvære. Det var Mortens aften, man kan håbe at flere møder frem næste år.

Lidt billeder fra auktionen


Tina

Torsdag d. 9. december kl. 19.00

Julemøde

Tina vil berette om engle ud fra sit glansbilledalbum, husk at tage jeres engle med.

Så er det Jul,

Så er det snart Jul og alle har travlt – og desværre har corona også gang i sagerne – Men det vil vi ikke lade os gå på af. Vi vil have Jul og derfor glæder vi os til at se Jer til Julearrangementet, hvor der ikke vil blive sparet på godter, spil, kåring af sødeste kravlenisser (dreng/pige) samt beretning om engle – hvad mere kan vi finde på? Jo – vi kan alle finde en spændende gave til gevinst til julebanko.

Lad det blive super gevinster denne gang. Vi vil glæde os til at se Jer spurte op til flygelet for at hente den bedste gave. Rigtig god spilleglæde.

Vi glæder os til at se Jer i Jule-hopla.

Torsdag d. 14. Oktober kl. 19.00

Kirsten Lindberg holder foredrag om Småbøger.

Vi glæder os meget til igen at få besøg af Kirsten Lindberg. Det er altid utroligt inspirerende at høre hende holde foredrag

Snurretoppen har flere gange haft stor glæde af Kirsten og hendes store viden om bl.a: vifter, broderier, tasker og syartikler. Denne gang vil hun fortælle on småbøger. Hun har sendt denne beskrivelse til bladet:

SMÅBØGER

Min fortælling er om småbøger – ikke små bøger. Det bliver en blandet affære, for småbøgerne repræsenterer meget forskelligartet.
De hidtidige gange, jeg har berettet for Jer og vist frem, har det været med udgangspunkt i mine systematiske samlinger. Denne gang bliver det med pluk fra flere forskellige grupper. Langt hovedparten er bøger fra 1800-tallet med enkelte undtagelser.
Indholdsmæssigt er der for eksempel skitsebøger, udført af arkitekter og kunstnere, men også af mindre professionelle, som så til gengæld har lagt mere vægt på bogens ydre, mens de professionelle tegnere har fokuseret på skitserne.
Der er små kalenderbøger fra England og Sverige, hvor man kunne udskifte indholdet hvert år eller have en evighedsalmanak. De rummer særegne optagelser, hvilket også gælder for de mange små notesbøger, som var så benyttede gennem hele det 19. århundrede, men kun sjældent som huskesedler. I stedet blev der her ofte noteret mindeværdige tildragelser, eller de blev bare gemt som minde om den skattede giver.
Småbøger er også souvenirs. Nogle er med små fotografier og vidner om, hvad der var tidens stolthed. De har kildemæssig værdi i forståelse af denne eller hin lokalitet.
Der er poesibøger og deres forgængere stambøger. Her har følelserne fået frit løb, og de er både rørende og fortællende om en romantiserende tid.Fra Illustreret Familie-Journal, engang i 1920erne.

Tidens schlagere fandt somme lyst til at notere i småbøger. De er også et studie værd for dem, der er fascinerede af sangskatten af mere eller mindre lødig karakter.
Også religiøse bøger er heriblandt. Kærlige henstillinger fra en moder til hendes konfirmationsmodne datter eller formanende tekster hentet i Biblen og misbrugt i undertrykkelsens øjemed.
Der er også småbøger, som slet ikke er bøger, men æsker uforventligt indhold. Det er kort sagt en broget verden, der udfolder sig i småbøgernes parade. Nogle af bøgerne er fornemme i det ydre for eksempelvis med perlebroderede bind, andre er i skind med guldtryk, en del er i sølv, og nogle er ganske prunkløse optegningsbøger med et forbavsende indhold.
I vil sikkert have set nogle af dem i andre sammenhænge, men her forsøges at spinde en tråd over deres berettigelse som et sted for tanker, ønsker, betroelser og praktiske formål.

Kirsten

Der skrives brev

Tegning af Arne Ungermann fra en læsebog 1947

D. 4 juni 2021 LISE ER HER IKKE MERE………


Det er med stor sorg jeg skriver, at Lise Brastrup Clasen i formiddags, er afgået ved døden.
Det er en stor personlighed, vi siger farvel til. Lise var et enormt positivt, humoristisk, involverende og hjertevarmt menneske.
Lise var kendt af alle indenfor dukke og påklædningsdukkeverdenen og har sat store fodspor her. Opstart af Dansk Dukkeforening, sit eget forlag der udgav bøger indenfor denne verden, udgav dukkeblade, arrangerede messer, ja var i det hele taget en kæmpe kapacitet på området. Dukkeverdenen havde ikke været den samme uden hende.
En stjerne har forladt os.
Mit samarbejde med Lise startede i 1989 og det har altid været frugtbart og positivt. Via vores samarbejde, blev vi også rigtig gode venner og havde det altid hyggeligt sammen. Jeg har mistet en god samarbejdspartner og en dejlig ven.
Lise efterlader sin elskede mand Povl, to sønner, en datter, svigerbørn og 10 skønne børnebørn.

ÆRET VÆRE LISES MINDE!
Lene Byfoged


PS: Lise Classen har været medlem af Snurretoppen i mange år, og altid, da hun boede på Sjælland, mødt op til vores møder med et smittende humør