SNURRETOPPEN – Halvdukker v. Anne Friis – 21.4.22


Vi var 22 nysgerrige medlemmer og vi fik da også indsigt i en ret ukendt genre, nemlig halvdukker.
Anne havde indvilget i at fortælle og selvom hun sagde at emnet ikke var hendes spidskompetence, fik vi virkelig meget nyt at vide. Anne pointerede at halvdukker ikke havde været legetøj, men til fornøjelse for unge piger og damer. Halvdukker er figurer fra taljen og op. Der var en stor variation fra fine damer med modens hatte til kokette børnedukker og klovne, endda en heks, enkelte herrer og kopier af kendte personer. Et par fine ben hørte ofte til.

Anne havde taget interessante bøger med om emnet. bl.a. The Collectors Encyclopedia of Half Dolls og andre spændende bøger, so ste den store variation af halvdukker. Medlemmerne havde taget mange med, bl.a. Kirsten og Ina fra deres store samlinger. De findes fra små ca. 4 cm. til 12 cm, nogle i glaseret porcelæn, nogle i bisquit. Der findes af og til stempler fra firmaer eller et nr. indgraveret, som fortæller hvilket firma der havde produceret dem. Næsten alle dukkefirmaer havde dem i deres program. Et kendt firma var Goebel og Dressel & Kister. Børne halvdukkerne var ofte fra Heubach. Der var stor forskel på hvor omhyggeligt de var malet. En Asta Nielsen figur var særlig interessant. Damedukker med klokkehatte fra 20-erne var populære.

Hullerne (2-4) i taljen på figurerne gjorde at de var egnede til at sy oven på en te-hætte, nålepuder eller blot en flot nederdel med struttende skørter eller som holder til pudderkvaste. Derfor blev de også kaldt Thedukker. De første blev produceret omkring 1900, nogle af de første sjældne af voks, nogle var iklædt tøj, nogle havde tilhørende lige ben, så de faktisk var en fin lille dukke. Bl.a. en køn Jenny Lind dukke med overdel og ben for sig. (Anne kunne desuden fremvise et miniatureportræt af Jenny Lind). Anne havde arvet en fin dukke af sin mormor. Margit Brandt solgte fra Magasin en sød todelt halvdukke, hvor underdelen havde ben af træ.
Nogle helt specielle halvdukker er de fine ”Badedukker” også kaldet nymfer. De var ofte nøgne eller iført en lille net-badedragt, parat til at tage en dukkert. De bliver ofte solgt på Theriault´s auktioner. Vil man på nettet se et stort udvalg af halvdukker kan man på ”theriault.com” søge kataloget med halvdukker fra 2019.

Produktionen af halvdukker stoppede efter 2. Verdenskrig. Mange fabriksejere havde jødisk oprindelse og måtte forlade fabrikkerne.
Det var en overraskelse at der fandtes så stor en variation under betegnelsen halvdukker. De var dekorative og har været både praktiske og kønne som brugsting. Mange tak til Anne for at fortælle os om de meget charmerende halvdukker.


Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.