SNURRETOPPEN – 13. april 23 – Disney  

Vores gode foredragsholder Olaf.
I år fylder Disneykoncernen 100 år. Det måtte være et godt emne for Snurretoppen. Olaf påtog sig at researche i emnet og vi fik et interessant foredrag. Disney er et så omfattende univers, at man kunne bruge flere aftener på det. Men vi fik de vigtigste holdepunkter.

Disney figurerne har fulgt os hele livet lige fra disney-filmene i Juleshow i Metropol, og Anders And Bladet, som i starten udkom en gang om måneden, senere hver uge. Desværre er TV standset med de ugentlige Disneyfilm.
Disney startede med de to brødre Roy og Walt Disney. Roy (1893-1971) var en dygtig forretnings-fører og Walt var den kreative. (f. 1901 – 1966). Han giftede sig med Lillian, som også var et tegne-geni. Vi tror alle at Mickey Mouse var den første tegneseriefigur, 1928, men det viser sig at skurken Sorte Per opstod 2 år før i 1926. De korte film på 7-8min blev meget populære og firmaet ansatte efterhånden flere tegnere. 1934 opstod Anders And. Hans første optræden var i kortfilmen ”Den Kloge lille Høne”. Han er i modsætning til Mickey Mouse fyldt med fejl, afviser realiteter, ændrer hurtigt humør og er ofte en fiasko. I Norden er han den mest populære Disney figur. ”Alles And”.

Walt havde en drøm om at lave en film på almindelig filmlængde. Alle frarådede det, men Snehvide med de 7 små Dværge (1937), viste sig at blive en kæmpe succes. Derefter kom Pinoccio 1940 og Fantasia 1940, en tegnefilm baseret på favorit musikstykker, Bambi 1942 og Dumbo 1941. I krigsårene havde filmindustrien ikke mange chancer, Disneystudiet var tæt på konkurs, men efter krigen blev Alice i Eventyrland 1951, Peter Pan 1953 og Mary Poppins 1964 store successer. Det var slut med de korte film 1955.
Nu kom Anders And bladet med tegneserier på banen. Karl Barks (f. 1901-2000) var en fantastisk tegner og idemager til Anders And Historier og gik over til firmaet Western Publishing 1942. Anders And bladene solgte godt og W.P. betalte licens til Disneykoncernen. Barks skabte nye figurer til Andebyen. Bjørnebanden, Fætter Højben, Grønspætterne med Rip Rap og Rup og Onkel Joakim.

Fælles for Hergé (Tin, Tin) og Barks fortællinger om Anders Ands længere eventyr i andre verdensdele, havde de fået fra rejseberetninger og postkort, selv havde de aldrig rejst i udlandet. På et tidspunkt var Barks dog Europa rundt og blev hyldet i storbyerne, bl.a. i Kbh. hvor han var 3 dage. Den første Anders And blad udkom 1949.

Barks tegnede også længere historier (Ekstranumre), bl.a. den kendte ”Anders And og Den Gyldne Hjelm” 1952. Den blev så kendt at den er i Den Danske Kulturkanon.
 
Filmskaberen af korte film var Jack Hannah. 1944 – 1994. Han var med til at skabe Anders Ands personlighed i kortfilmene. – Det første Disneyland opstod i Anaheim, Californien 1955.
 
Første Anders And Blad udkom 1949 i 87.000 eksemplarer. 1959 var det ugentlige Anders And blad oppe i et oplag på 200.000 blade. Fra 1957 kunne man få gavehefter til ferierne.
 
Figurerne opstod følgende år: Sorte Per 1925, Mickey Mouse 1928, Desuden opstod Nora Malkeko, Klara Kluk, Fedtmule 1932, Pluto 1930, Anders And 1934, Chip og Chap 1943. Senere kom Stygge Ulv 1933, Rip, Rap og Rup 1937. Fætter Højben 1948, Hexia de Trick 1962. Andeby hedder på engelsk Duckburg. Af bøger findes der bl.a. en af Kirsten Drotner og Stegelmand om Disney i DK.

Mange af de 20 fremmødte medlemmer havde taget Disney genstande med. Et bredt udvalg i alle størrelser plastik figurer, foldeud-invitationskort, bøger bl.a. i miniformat fra 1950 og Mickey som tryllekunstner eller bøger med fritidsforslag , strikkepinde og nipsenåle fra 1950erne, påklædningsdukker (Snehvide md de 7 dværge), skønne puslespil fra 1958, Dumpo formet som vandpistol og æggebægre. De muntre figurer har haft stor betydning for os og viser sig heldigvis at være udødelige. Og hvem sniger sig ikke til at læse Anders And med de morsomme historier sammen med børnebørnene. Tak for indsigtsfuldt og godt foredrag.

Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.