Julekrybber 9. november 2017

Vi havde en fin aften trods den triste baggrund at Per ikke mere var blandt os. Julekrybberne var egentlig et meget passende emne, netop til denne aften.

Lene fortalte om Per, bl.a. at hans bog om Legetøj bliver udgivet og at den er helt klar til udgivelse. Han vil blive savnet meget.

Merete Grosham og Kirsten Johansen havde taget deres julekrybber med. Merete lagde ud med at fortælle om sine søde og hyggelige julekrybber. De var stillet op på flyglet og så dekorative ud i søde farver og palmer ved hytterne. Inspirationen til krybberne var opstået hos en tante i familien.

Merete Grosham.
Kirsten Johansen.

De fleste var købt i Dahls Varehus, fremstillet i Hongkong, og lavet af plastik. Æskerne var udstyret med de sødeste tegninger fra julen, engle, De hellige 3konger og klokker. Merete havde været på Det Kgl. Bibliotek og researchet i Dahls Varehus kataloger tilbage til 1989. Priserne dengang viste, at de ikke var så dyre, fra 50kr til 85kr.

Britta læste højt af Meretes print fra biblioteket om Julekrybbernes historie.

Man kender til krybbespil tilbage til 800-tallet, men de er formentlig indgået i julefejringerne fra engang i 600-tallet. Jesuitterne fejrede jesusbarnets fødsel. Krybespillene blev gjort populære af Frans af Assisi, som i 1223 skabte en julekrybbe i en grotte i den italienske by Greccio.

Historien om Frans af Assisis krybbespil vandt udbredelse i hele Europa, hvor krybbespillet blev en populær skik. Traditionen forsvandt i de lande, hvor reformationen i 1500-tallet havde gjort sit indtog, heriblandt Danmark.

Først i begyndelsen af 1900-tallet er krybbespillet vent tilbage og er nu blevet en fast del af vores juletraditioner.

Der var en overgang menneskestore figurer af julekrybben i Tivoli. Ellers er der museer og kirker, især i Italien (Museo de Precepio i Rom), men også andre lande, som udstiller julekrybber. Bl.a. overfor slottet i Prag og i München.

Kirsten viste os sine julekrybber af pap i de skønneste tegninger. En folde ud frise fra Sverige. Nogle kunne have en stjerne der kan bevæge sig over himlen og de ret store papjulekrybber så spændende ud med en lampe bag stjernerne.

Desuden havde Lene et lille sølv krybbesæt fra Malta. Lizzie fortalte om sin families krybbe med ret store kønne figurer, som var smuglet med ud af Østtyskland, som noget af det kæreste eje.

Det var et på forskud julemøde, emnet var meget spændende.

Tina Baunsgård

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.