Torsdag d. 14. Oktober kl. 19.00

Kirsten Lindberg holder foredrag om Småbøger.

Vi glæder os meget til igen at få besøg af Kirsten Lindberg. Det er altid utroligt inspirerende at høre hende holde foredrag

Snurretoppen har flere gange haft stor glæde af Kirsten og hendes store viden om bl.a: vifter, broderier, tasker og syartikler. Denne gang vil hun fortælle on småbøger. Hun har sendt denne beskrivelse til bladet:

SMÅBØGER

Min fortælling er om småbøger – ikke små bøger. Det bliver en blandet affære, for småbøgerne repræsenterer meget forskelligartet.
De hidtidige gange, jeg har berettet for Jer og vist frem, har det været med udgangspunkt i mine systematiske samlinger. Denne gang bliver det med pluk fra flere forskellige grupper. Langt hovedparten er bøger fra 1800-tallet med enkelte undtagelser.
Indholdsmæssigt er der for eksempel skitsebøger, udført af arkitekter og kunstnere, men også af mindre professionelle, som så til gengæld har lagt mere vægt på bogens ydre, mens de professionelle tegnere har fokuseret på skitserne.
Der er små kalenderbøger fra England og Sverige, hvor man kunne udskifte indholdet hvert år eller have en evighedsalmanak. De rummer særegne optagelser, hvilket også gælder for de mange små notesbøger, som var så benyttede gennem hele det 19. århundrede, men kun sjældent som huskesedler. I stedet blev der her ofte noteret mindeværdige tildragelser, eller de blev bare gemt som minde om den skattede giver.
Småbøger er også souvenirs. Nogle er med små fotografier og vidner om, hvad der var tidens stolthed. De har kildemæssig værdi i forståelse af denne eller hin lokalitet.
Der er poesibøger og deres forgængere stambøger. Her har følelserne fået frit løb, og de er både rørende og fortællende om en romantiserende tid.Fra Illustreret Familie-Journal, engang i 1920erne.

Tidens schlagere fandt somme lyst til at notere i småbøger. De er også et studie værd for dem, der er fascinerede af sangskatten af mere eller mindre lødig karakter.
Også religiøse bøger er heriblandt. Kærlige henstillinger fra en moder til hendes konfirmationsmodne datter eller formanende tekster hentet i Biblen og misbrugt i undertrykkelsens øjemed.
Der er også småbøger, som slet ikke er bøger, men æsker uforventligt indhold. Det er kort sagt en broget verden, der udfolder sig i småbøgernes parade. Nogle af bøgerne er fornemme i det ydre for eksempelvis med perlebroderede bind, andre er i skind med guldtryk, en del er i sølv, og nogle er ganske prunkløse optegningsbøger med et forbavsende indhold.
I vil sikkert have set nogle af dem i andre sammenhænge, men her forsøges at spinde en tråd over deres berettigelse som et sted for tanker, ønsker, betroelser og praktiske formål.

Kirsten

Der skrives brev

Tegning af Arne Ungermann fra en læsebog 1947

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.