Snurretoppen – Historie og legetøj købt i Irma – 12. okt. 2023

Olaf bød velkommen, Lene fortalte om Irmas historie. Irma supermarkedskæde blev grundlagt allerede 1886 og kæden er Danmarks ældste og Europas næstældste. Den sidste Irma butik står til lukning 2024. Irma bestod 2022 af 68 butikker, men er nu udfaset med 365 og Brugsen. Irma har hjemsted på Sjælland, forsøgte dog med få butikker i Jylland, som lukkede 2013.
Firmaet blev stiftet af Karen Marie Schepler og overtaget af sønnen Carl Schepler 1898 som en æggeforretning på Ravnsborggade under Mælkeforsyningen Ravnsborg. I 1900åbnedes forretninger i Hamborg, Kiel og Flensborg der senere lukkede igen.
Bomærket Irmapigen skabtes af arkitekt Sophus Greiffenberg som brugte datteren Else som model. Både Irmapigen og Irmanavnet kom til verden 1907. Navnet blev opfundet af Greiffenberg og skyldtes det samarbejde, som Schepler havde med en margarinefabrik i Slagelse. Johannes Rasmussens Margarinefabrik. Deraf JRMA – senere ændredes det til det mere mundrette IRMA.
Kæden har på mange punkter været en pionér i dansk detailhandel. Bl.a. var det den første kæde der udsendte tilbudsaviser, ligesom kæden de senere år har haft en markant satsning på økologiske varer. Altid kvalitet.
Irma-Pigen blev registreret som varemærke 1943 og er senere omtegnet 1975 og 1978 af arkitekt Bent Mackeprang og grafiker Erik Ellegaard Frederiksen. Således er hun ikke længere et barn men en ung kvinde. Et andet af Irmas varemærker er neon-reklamen Irmahønen i Kbh. i nærheden af Dr. Louises Bro, der blev sat op 1953.
Børge Olsen, underdirektør, satte gang i ”Cirkelbutikkerne” med første selvbetjenings butik 1950 i Nykøbing Sjælland. B. Olsen blev 1951 kædens administrerende direktør til 1979. Vin og kaffe fra Irma blev gode mærker. Nyskabelse var plastposer med kunstmotiver og kunstdåser. Næste år kommer bog om Irmas historie. – Mange vil savne Irmas gode varer og gode betjening. Der blev demonstreret mod lukningerne og på Frederiksberg er der lagt en flisemosaik af Irmapigen.
Irma solgte også legetøj i 70-erne, Lenes datter kom til at holde af en meget flot stor hvid abe, ”Zita” som på datter Maries insisteren kom med på sommerferietur i bil til Frankrig. Der blev solgt mange kønne dåser i mange faconer, samlefigurer i plastik (elefant, bold, hund, flyvemaskine m.v.) fra kaffeposer. Fra Kay Bojesen kunne man købe en fin bil med personer. Desuden mao-sko i dukkestørrelse. En meget spændende firkantet dåse, som på hver side samt på låget havde forskellige tegninger af Irmapigen som lille fra 1930erne.

Trine havde en fin lille robot og havde et skønt udklipsark med en dekorativ, hyggelig Irmabutik med Irmapigen som kunde. En køn kiksedåse med græsk motiv var fundet helt i Ribe. Kunstdåserne er samlerobjekter som er signeret og forsynet med årstal. Herman Stilling, 1982, Maggi Baaring, 1978, Per Arnoldi den første fra 1970. Lene Z. havde sko med kunsttryk fra 2022, en dåse som sparebøsse med et vers. Ole havde en køn Irmapige-dukke(statue) fra Bing og Grøndahl som var kaldt Åse, som blev lavet i anledning af 100års jubilæum. Desuden en sød Irma dukke.
Anne Friis havde en 40x25cm gammel stor dåse med også med spændende tegninger af Irmapigen som lille. Et fint ark påklædingsdukker var købt i Irma 1977, hvor der stod ”Tryk fra Irma”. Lenes mor havde købt en varevogn med Irma trykt på siderne for 9,95kr. Sikkert fra 1970erne. Lene havde desuden den søde blå dåse med påskeliljerne og tegning af Irmapigen på låget. Den findes i 2 størrelser. Nina havde i Jylland købt en praktisk mao-heldragt i Irma.


Lene D. havde de nyeste Mikkeler Øl-dåser med spændende motiver. En fin porcelænsramme (kgl. Porcelæn) med Irmapigen broderet i centrum under glas fra 1978. En pakke mellemlags-papir til madpakken mindede os pludselig om vores skoletid. En anden porcelænsdåse fra Bing og Grøndahl havde Irmapigen som pynt langs lågets kant. Bodil havde fire kortspil med som var forsynet med fine børnetegninger fra 1970erne.
Dejligt at så mange havde medbragt genstande og historier fra Irmas storhedstid, som gav en spændende aften.
Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.