SNURRETOPPEN – Nipsenåle 8. Februar v. Bodil Vejlund

Bodils flotte, farvestrålende nipsenålepuder fyldte flyglet og de 30 fremmødte medlemmer havde taget spændende nålepuder med. Bodil har samlet nipsenåle siden 1995.

Puderne var de rene kunstværker, hovedsagelig gamle nåle, ordnet efter farve, størrelser, figurer eller runde kugler som buketter. Der findes ”haver”, glaskugle med broget glas i bunden, ”bobler” kugle med luftbobler, ”knuder” 2farvet tråd snoet som et garnnøgle, ”frugter”, ”svampe”, ”overflødighedshorn” alle slags fugle og dyr, egern, mus, hunde, ”lappedyr” elefant sat sammen af lapper, ”lustrefarvede nåle”, ”djævle”. Bodil havde 2 gamle ”æg” med i de sødeste farver. Desuden findes Disney-figurerne og andre plastikfigurer fra 50-erne. De er jo utrolig dekorative, om de pynter en fløjlspude, en halvdukkes kjole, en kurv, en sølvsko, en hund med pude på ryggen eller en holder som kunne skrues fast på en bordplade.

Der er ikke skrevet meget om nipsenåle, f.eks. i opslagsværker kan man kun finde få linjer. Der er udgivet 2 gode små bøger om nålene. ”Nipsenåle” af Lisbeth og Ole Braat og en bog af Anny Green, begge med gode fotos.

Danmark er det eneste land. hvor man kender til nipsenåle. Det startede med sadelmagernåle. Hver svend fik et antal nåle (ca. 100) i hver sin farve som skulle holde hans læretid ud. Disse nåle førte til videreudvikling af nipsenåle, hvor de i gamle dage blev fremstillet som restprodukt fra glasfremstillingen i Böhmen, og eksporteret til Danmark. Man nipsede (knipsede) med de simple nåle og vinderen vandt en af de flottere nåle med figurer. På Ehlers Museum i Haderslev findes Danmarks største samling af nipsenåle, der er mindst 100 puder, som dekorativt er udstillet i et gammelt egetræsskab.

Puderne var tidligere hovedsageligt fyldt med sand, ofte stof i 2 lag. Det sleb nålen og holdt den glat. Desuden hestehår. Nu fyldes ofte med bamsefyld.

”Glaskælderen”, ejet af Jørgen Behrend ved Vandkunsten i Kbh., fra 1969-2001 blev en yndet forretning for køb af glasnåle. Han solgte også til Tivoli med motiver fra haven . Man kan stadig finde nåle på loppemarkeder og antikforretninger, og så er der netsalg. Mange nye nåle er større end de gamle, men nogle er meget kønne.

Tak til Bodil for at gøre os klogere på nipsenåle og frem for alt vise os sin meget inspirerende og enestående samling, som tilmed slet ikke så nemme at fragte, da de er meget spinkle.

Bodil fortæller.

Helle havde købt boller, hertil ost og syltetøj. Det gjorde stort lykke, tak til for altid dejlige ”kager” også tak til Lene Darlie, som bare er et jern i køkkenet.

Tina

2 tanker om “SNURRETOPPEN – Nipsenåle 8. Februar v. Bodil Vejlund”

  1. Fin aften, med mange gode spørgsmål….Et medlem havde en nål
    som manglede i min samling, den fik jeg lov til at købe. Herligt.
    Dejligt med den store interesse alle viste mine puder. Ikke mindst tak for klubbens gave, selvfølgelig nipsenåle, som Trine havde fundet i Nørregade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.