Snurretoppen – 12. April – Påskegemmer

Der var stor trængsel. kyllinger, æggebægre, påskeharer og æg i alle afskygninger var udstillet på bordene.

De obligatoriske papæg,, som kunne fyldes med slik, fandtes både fra de tidlige 1960ere med søde traditionelle tegninger af påskeharer og kyllinger men nye med motiver fra Jenny Nystrøm var meget attraktive. Der findes fint drejede gamle trææg, hvor æggene passer præcist ind i hinanden som ”babushka” dukker. Et andet æg viste sig at indeholde en nålepude, når toppen var taget af.

Søde kyllinger af presset vat var anbragt på bladformet grønt pap, med en kurv af en æggeskal over ”vingen” . I den Permanente kunne man købe Dansk Design påske blomsterpiger af træ og malede påskeæg. To hønseæg var beklædt med gæslinger. Yndige crepepapir figurer forestillede erantis-blomster.

Fra en rejse til Prag var der medbragt en morsom smukt malet æggeholder, hvor æggene kunne anbringes hængende, med en høne ovenover. Nogle kopierer den festlige skik fra Sverige med at anbringe æg og brogede fjer i forårsbuskene. En smukt malet babushka hare stammede også fra Prag.

En samler af æggebægre, havde medbragt søde porcelænsbægre fra omkring 1900 med kyllinger, harer, godt forarbejdet både form- og farvemæssigt. Nogle fra Tyskland eller Japan med ”Foreign” trykt på undersiden. Ligeledes var der chokoladeforme af metal.

En havde været heldig at få en samling smukke papæg i forbindelse med en auktion hos Bruun Rasmussen som var daterede. To hr. og fru æg havde gode disney-lignende ansigter med påklistrede hatte og næb var kreeret af en ungarsk kunstner i Berings blomsterforretning, Et særligt smukt antikt æg var fra Emma Schmidt, roser malet på sort baggrund.

En kyllinge- påske- dåse var fyldt med malede påskeæg, nogle meget detaljerede fra Prag og andre kraftigt farvede æg dyppet i bivoks. I Tyskland findes ”Kratzeier, hvor man efter at de var indfarvet med plantefarver kradsede smukke, gerne religiøse motiver på de udpustede æg, så de fine tegninger fremstod i hvidt.

En havde medbragt de kendte afholdte påskelam med tændstiksben og bånd i forskellige farver om halsen. Nyt var det, at de findes i lidt større udgaver.

Gækkebreve er stadig en hyggelig form for påskeskik, når man har med børn at gøre. De kan nemt klippe et brev til og skrive til bedsteforældre og sikre sig et stort påskeæg. En af medlemmerne havde klippet de smukkeste gækkebreve a la H.C Andersen. Det kræver en god saks og håndelag.

En stående lidt speciel kylling kunne bevæge sig ved optræk og en helt uimodståelig ælling kunne åbne næbbet sige nogle lyde og baske med de små vinger. Den var helt livagtig og havde en genial mekanisme, så den hverken behøvede nøgle eller batterier.

Dejligt at have en anledning til at se på påsketing, og sammen med Lenes gode kager og kaffe var det et vellykket møde.

Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.