SNURRETOPPEN – Foredrag om SMÅBØGER v. Kirsten Lindberg d. 14.10.21

Det var forventningens glæde ved Kirstens besøg som samler og foredragsholder og fremmødet var stort. Kirsten havde taget mange skønne klenodier med til foredraget om småbøger fra dengang man havde gjort sig megen umage med omslag og indhold. Der var bøger på størrelse som alm. lommebøger men også bøger i ministørrelse. Alle var linet overskueligt op på bordet.
Kirsten havde allerede i forrige blad givet en overskueligt oplæg over foredragets indhold.

Kirsten Lindberg.

Samlingen var fra en tid hvor man var meget gudfrygtig og derfor var der smukke salmebøger og skriftsteder. Deres store betydning kunne tydeligt ses af de flotte tæt perlebroderede religiøse motiver på omslaget på både for- og bagside. Der var mini læderindbundne bøger, bl.a. en koran og en mini billedbibel i meget fin trykteknik. En lup var nødvendig for at kunne læse de små sider.
Der var yndige kalendere med omslag af perlemor, skildpadde, eller sågar sølvomslag. I siden var ofte der øskner til en fin lille blyant. Man beholdt omslaget og lagde blot en ny kalender i hvert år. Der var også dengang fødselsdagskalendere – praktisk for glemsomme familiemedlemmer. Ofte var de smukke kalendere ikke brugt ret meget, Kirsten mente at de nok havde haft til hensigt at vise noget om orden i sagerne og så var omslagene til pynt med de petit point broderede blomster.
Der var bøger til notater med en lille lomme til visitkort og sideplader af ben, elfenben eller celluloid, som var gode at skrive på. Andre bøger var dagbøger og der var rørende historier, livet var ikke helt så let dengang. Skriften var meget sirlig og spids og siderne tæt beskrevet, papir og blæk var dyrt dengang. Efter 1930 ændrede skriften sig til en mere fyldig. De små notesbøger blev bl.a. brugt af oldfruer til at notere vasketøj eller regnskaber. I en dagbog havde en 9-10årig pige beskrevet sin deltagelse i familiens arbejde med at vaske trapper, men desuden beskrev hun sin mening om en del teaterstykker, bl.a. et stykke med Poul Reumert som havde sin store tid 1908 til 1911.

Nogle af de smukke og spændende bøger.

Det blev populært at skrive mindevers for at huske personer fra dannelsesrejser. De første var løse blade som lå i en smuk æske, før der kom deciderede poesibøger. Andre morsomme ting Kirsten fremviste, var en lille bog, som havde indeholdt chokolade og en anden gemte fotos . En anden slags bøger var de kæreste nåleetuier, nogle ganske små i ben, eller med broderede omslag med filtsider inden til nålene.
Bøgerne vakte stor beundring, specielt var skitsebøgerne (1890-erne) betagende. Sikken tålmodighed der skulle til for at nedfælde så smukke og naturtro tegninger.

Flere spændende bøger.

En stor tak til Kirsten som gav os en meget inspirerende, oplysende aften.
Tina

Også denne aften havde Lene Darlie arrangeret dejligt brød til kaffen,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.